Daar komen de helmen

29ECEB3D-0DB8-4C8D-BFA1-390DC0B49161

DAAR KOMEN DE HELMEN | boekpresentatie

DAAR KOMEN DE HELMEN, aqaddin usind iqabbarn, is een boek van Mohand Abttoy, met prachtige en illustratieve tekeningen en schilderijen geworden, die niet alleen de geschiedenis van de Hirak beschrijven, maar deze geschiedenis ook op de Rifopstand van 1958-1959 projecteren, mede door de massale militaire aanwezigheid van repressietroepen in de Rif.

De Hirak is in de Rif op brute wijze gedoofd door de repressiemacht van de Marokkaanse veiligheidsdiensten. Snoeiharde vonnissen zijn de Hirakactivisten ten deel gevallen. Inmiddels is er een ware exodus uit de Rif op gang gekomen richting Europa. 

De Rif schrijft hiermee opnieuw een gitzwarte bladzijde in zijn geschiedenis. 

Bades Foundation stelt zich ten doel aandacht aan de geschiedenis en het cultureel erfgoed van de Rif te besteden. Daaruit voortvloeiend geeft het ruchtbaarheid aan het gedachtegoed van de Hirak (vreedzaamheid, vrijheid, waardigheid en sociale rechtvaardigheid) door middel van events. Zo stond de Amazigh-nieuwjaarsviering begin dit jaar in het teken van de Hirak.

In het kader van de aandacht die Bades aan de Hirak besteedt zal op zaterdag 20 oktober a.s. het cartoonboek Daar komen de helmen, van de hand van kunstenaar Mohand Abttoy, gepresenteerd worden. Het werk is een samenwerking van Mohand Abttoy, Bades Foundation en Uitgeverij Jurgen Maas. (zie voor meer info over het boek hieronder).

Tijdens de presentatie zal dieper ingegaan worden op de achtergrond en het belang van het boek

Wat? presentatie van het boek DAAR KOMEN DE HELMEN

Wanneer? Zaterdag 20 oktober 2018

Tijd? 19.00-21.30 

Waar? Jazzcafé Dizzy, ‘s-Gravendijkwal 127, 3021EK, Rotterdam

100 plaatsen beschikbaar.

Entree? Gratis

Programma

Met o.a een woord door Bades Foundation, kunstenaar Abttoy en 

overhandiging eerste exemplaar van het boek aan een prominente persoon (verrassing). 

Verder zal de avond met muziek omlijst worden. 

Over het boek

Abttoy schetst in Daar komen de helmen met zijn cartoons en schilderijen een indringend beeld van de geschiedenis van de Rif na de onafhankelijkheid van Marokko. Een geschiedenis die getekend is door de getroebleerde verhoudingen met de Makhzen, die er een politiek van repressie op heeft na gehouden (en na houdt). De harde acties tegen de protestbeweging Hirak is de jongste getuige daarvan.

De daden van de veiligheidsdiensten en ordetroepen worden in het werk van Abttoy geprojecteerd op de repressie van de Rifopstand van eind jaren vijftig. Deze is in het Riffijnse collectieve geheugen gegrift door het beeld van de iqabbaren, wat letterlijk helmen betekent, waarmee de Marokkaanse soldaten aangeduid worden die het gebied toentertijd introkken. Een beeld dat zich sinds de Hirak-demonstraties wederom opdringt door de grootschalige aanwezigheid van veiligheidsdiensten in de Rif, en vooral rond Al Hoceima.

Abttoy laat zien welk beeld de iqabbaren oproepen, namelijk herinneringen aan de verschrikkelijke onderdrukking van de Riffijnse opstand in 1958- 1959. Beelden, flashbacks en keiharde kritiek op het beleid van de Makhzen.

Het werk van Abttoy is een kroniek van de gitzwarte kijk op de Makhzen naar de ‘rebelse’ Rif, want het regime beschuldigt de Riffijnen telkens van separatisme om daarna met harde hand op te treden. Abttoy houdt de Makhzen een spiegel voor en toont daarmee zijn potsierlijke daden.

Daar komen de helmen is ook een fel protest tegen de voortdurende miskenning van de Rif en zijn cultureel-historisch erfgoed. Bades Foundation toont graag dit rijke culturele en historische erfgoed van de Rif, met unieke bijzonderheden door de strategische inbedding in de Middellandse Zee, waar oude en nieuwe culturen elkaar hebben verrijkt en verrijken. Zo zijn in de Rif Fenicische, Romeinse en Arabische invloeden terug te vinden. De belangrijkste invloed is die van de Imazighen. Zo is het Tamazight Tarifit, ondanks alle externe invloeden, een levendige taal gebleven.

Colofon

Copyrights: Abttoy

Boekverzorging: Irwan Droog

Omslagillustratie: Abttoy

Uitgeverij Jurgen Maas

ISBN 9789491921360

NUR 371

 

Amazigh Yennayer 2968 Rif United

Amazigh Yennayer 2018

Bades Foundation organiseert Yennayer Amazigh 2018 in Theater Zuidplein.
Datum: zaterdag 27 januari 2018
Aanvang: 18.30uur

Vele artiesten en bands zullen hun opwachting maken!  Hou de Facebook-pagina in de gaten!

Zet deze datum alvast in je agenda!

image

Getagd met

Bades Rif-excursies

 

Bades Rif-excursies

De commissie Bades Travel organiseert excursie naar de Rif. Met als doel kennismaking met de Rif, op allerlei vlakken.

De excursies omvatten o.a. bezoeken aan de overblijfselen van de eeuwenoude stad Bades, wandeltochten door het National Parc Al Hoceima en Talasemtane in de provincie (chef)Chaouen, en natuurlijk geweldig lekker eten en vriendelijke bevolking.

De volgende excursie naar de wonderschone Rif, georganiseerd door Bades Travel, zal in het najaar plaatsvinden..

Voor informatie, aanmelding en programma: Rani El Kaddouri: tel. nr 0031(0)6 24 808 195.

image

Kosten en voorwaarden:

Reisperiode: 8 dagen (incl. vluchtdagen)

Kosten: va € 600,00 pp.

Aanmelding van groepen: zie telefoonnummer hierboven.

image

Het programma is tevens deze contactgegevens te verkrijgen.

Inbegrepen in de reis:
1. Alle overnachtingen
2. Op basis van volpension
3. Vervoer ter plaatse
4. Ervaren gids
5. Tolk
6. Eventuele entreegelden;
7. Excursies. Kleine wijzigingen voorbehouden. Wij spelen in op de actualiteit en staan open voor alle verrassingen die op onze weg komen (feesten, speciale wensen en ideeën van de reizigers, uitnodigingen bij de lokale bevolking etc. etc). Dit zorgt voor het unieke karakter van de reis!

MELD JE SNEL AAN, EN BELEEF DE RIF, PUUR EN AUTHENTIEK!

image

image

Getagd met , , ,

Volg ons op FB