Bades Amazigh Yennayer

Yennayer is de naam van de eerste maand van de Amazigh kalender. Het is vrijwel zeker dat het afgeleid is van de Juliaanse kalender, die tijdens de Romeinse overheersing in Noord-Afrika werd geïntroduceerd.

De Juliaanse Kalender loopt circa 13 dagen achter op de Gregoriaanse Kalender, die in zwang is in de meeste westerse landen. Dat wil zeggen dat 1 januari van de Amazigh Kalender overeenkomt met 14 januari van de Gregoriaanse Kalender.

In noord-Afrika wordt het Amazigh Nieuwjaar feestelijk begroet. Het meest wordt Oudjaar gevierd, d.w.z. 13 januari. Deze feestelijkheden hebben zich in de loop der jaren ook uitgebreid naar Europese landen, met de komst van Imazighen, Berbers, uit Noord-Afrika.

Zo is in Nederland 2013 en 2014 in diverse steden gevierd. In Rotterdam vormde Theater Zuidplein het podium voor deze viering, die goed bezocht werden, m.n. door een jong publiek.

Bades Foundation wil de viering van Yennayer graag voortzetten en zal elk jaar met een feestelijk programma in Theater Zuidplein het Nieuwe Amazigh jaar inluiden. De eerstvolgende viering zal plaatsvinden op zaterdag 31 januari 2015, overeenkomend met het jaar 2965 van de Amazigh jaartelling.